Skovflåt vaccination

SKOVFLÅT
– FÆRDES DU TIL DAGLIG I SKOVEN?

Skovarbejdere, jægere, naturvejledere, ryttere, terræn-/ og skovløbere, mountainbikeren, familier og børn der færdes jævnligt i skoven og i det høje græs er i risikogruppen for at blive bidt af en skovflåt. 

Skovflåten har 4 stadier; æg, larve, nymfe og voksen. Skovflåten er ikke en tæge, men en spindler i familie med edderkoppen og har som edderkopper 4 par ben. Det er en blodmide, som med sin sugesnabel suger blod fra både dyr og mennesker. En skovflåt kan smitte dig med bakterier og virus.
TBE Vaccination bør endvidere overvejes, hvis Du færdes udenfor stier i skoven og i højt græs og krat,.. som fastboende eller med sommerhus i områder, hvor skovflåten holder til, eller hvor skoven er det faste tilholdssted for arbejde, leg, sport eller hobbyaktiviteter, kan vaccination også overvejes i endemiske områder.

– Kontakt os for at høre nærmere, om vaccinations muligheden på telefon: 40118321.

TBE vaccinen “TricoVac”, indeholder de stoffer der kan forhindre os i at blive syge af de vira skovflåten har med sig.

Kontakt os

Skovflåt vaccination – hvorfor?

1

Smittevej for TBE-virus.

TBE-virus overføres gennem bid af skovflåter, som findes i skovene og græsklædte vegetationer.
Virus findes hos rådyr og mus samt husdyr, fx katte, og kan overføres til skovflåter, når flåten så bidder og suger dyrenes blod, kan flåten overfører smitte til mennesker via efterfølgende bid på et menneske. Smitte fra menneske til menneske sker ikke.

 

2

Hvor huserer skovflåten i dag

TBE virus forekommer i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan, i visse dele af Tyskland og Østrig. I Danmark er de fleste tilfælde forbundet med ophold på Bornholm, men nogle tilfælde er også beskrevet fra Nordsjælland og senest på sydFyn nær Fåborg og Sønderjylland, har også haft tilfælde siden 2019.

 

3

Hvordan beskytter man sig som privat person

Hvis man ikke kan undgå at bevæge sig rundt i skovområder i sommermånederne, er det vigtigt at dække sig ordentligt til, så flåterne ikke kan nå ind til huden og bide sig fast.
– Put evt. sokkerne ud over bukserne og så ned i et par høje støvler. Man begrænser derved flåterne i at komme ind til huden og bide sig fast. Men bedst er det om man prøver at undgå de tæt bevoksninger og højt græs på turen i skovområderne.

 

4

Flåten sæsonen i Danmark

Flåterne findes især fra marts til oktober (flåten bliver aktiv/udklækkes ved temperaturer over 4-5 grader i foråret), med højsæson for at blive smittet er fra april til september.

 

Start et samarbejde i dag!

Ring til osTlf: (+45) 40 11 83 21

Har du spørgsmål – skriv til os!

Skriv til os

Bestil tid til vaccination

Bestil tid

Øvrige vaccinationstilbud til erhvervskunder

Fandt du ikke det, du søgte efter, så tjek vores øvrige vaccinationstilbud til privat- eller erhvervskunder.

Offentlig virksomhed

Offentlig virksomhed

Sunde og raske medarbejdere. Læs om vores tilbud om vaccination til offentlige ansatte.